Back
Evenementen

EVENEMENT ◇ Maker in Huis – Work in Progress

Thu Hang Pham, An Kuper, Nicchelle Buyne, Lana van der Brug, Astrid Klein Haneveld & Linde van Wingeren

Op donderdag 27 juni 2024
18:00 – 21:15
Ticket = €5,-

Tijdens deze Maker in Huis – Work in Progress avond laten een aantal makers van 2024 zien waar ze tot nu toe aan hebben gewerkt. Dit kan een experiment zijn, een uitprobeersel, een gesprek of een onderzoek. De volgende werken, die nog volop in ontwikkeling zijn, zullen worden getoond:

— Thu Hang Pham

Tijdens haar residentie bij Nowhere heeft Thu Hang zich verdiept in het thema schaamte en de gevoelens die daaruit voortvloeien. In samenwerking met vier dansers (Julia Baino, Emma Segura, Ana Meireles & Lara Valentić) heeft ze onderzocht hoe dit pijnlijke en universele gevoel zich vertaald in het lichaam, hoe de relatie tot een ander en het accepteren van hulp hierin een rol spelen.

DRIFT, DARKNESS or AM I DREAMING? (werktitel)
— An Kuper

Tijdens de work in progress avond ontmoet het publiek Helena 433-037-311, een recentelijk ontwikkeld karakter waarmee An onderzoekt welke invloed artificiële intelligentie heeft op het toekomstbeeld van de mens. Hoe verhouden de machtsdynamieken zich met elkaar en waar blijft de menselijke authenticiteit? Welke driften blijven behouden en hoe reageert 433-047-311 als die continu in de gaten wordt gehouden?

Nadat een gedeelte van de voorstelling is getoond, gaat An graag in gesprek met het publiek over diens onderzoek en gaat hen graag in op vragen die vanuit het publiek komen.
De voorstelling bevat Engelstalige tekst en beeld die als aanstootgevend ervaren kunnen worden.

Mijn Oma's Schaduw (werktitel)
— Nicchelle Buyne

Met het project Mijn Oma’s Schaduw (werktitel) zoomt spoken word artiest Nicchelle Buyne (zij/die) in op diens relatie met diens oma, waar ze op jonge leeftijd het contact mee verloor. Als Maker in Huis ontwikkelt Nicchelle een meeslepende spoken word voorstelling, waarin ze je meeneemt op ontdekkingsreis door het leven van haar oma. Dit is een uitnodiging om de mysteries van het verleden te omarmen en te ontdekken wat er echt toe doet. Wat maakt ons tot wie we zijn? Hoe vormt erfgoed onze identiteit? En welke verhalen blijven onuitgesproken in de echo’s van onze geschiedenis?

Where We Belong
— Lana van der Brug

Weet jij wie je bent en waar/bij wie je past in de samenleving, of doe je net als ik alsof? In een poging om gemeenschap in de hokjescultuur beter te kunnen begrijpen, heb ik jullie nodig. In Where We Belong gaan we samen op zoek naar gemeenschap en bevechten we alles wat in de weg staat van verbinding met elkaar.

The Impossible Astronaut
— Astrid Klein Haneveld

Er wordt vaak gezegd dat iemand ‘tussen de sterren is’ nadat diegene is overleden, maar kunnen we inbeelden dat we naar die sterren reizen, door de tijd en de ruimte heen? Kunnen we ons een andere wereld voorstellen, waarin het hier en nu niet leidend is? Hoe kunnen we niet vergeten, maar opnieuw verbeelden?

Tijdens het Maker in Huis programma werkt Astrid Klein Haneveld aan haar soloproject The Impossible Astronaut. Deze solovoorstelling vindt haar wortels in Astrids persoonlijke ervaringen met rouw en zoekt naar een fysieke en theatrale vertaling van rouw naar het podium, via dans en sciencefiction zoals Star Wars en Doctor Who. Tijdens deze work-in-progress presentatie gaat het publiek samen met Astrid in gesprek over rouw en sciencefiction en krijgt het publiek een eerste inkijk in haar onderzoeksproces.

Gevonden voorwerp
— Linde van Wingeren

Voor het Over het IJ Festival maakt Linde van Wingerden de korte voorstelling ‘Gevonden voorwerp’ over een eenzame verzamelaar die gevonden voorwerpen documenteert en opslaat. Niets mag door hem worden vergeten. Maar waarom niet? Wat betekent de angst om te vergeten, of vergeten te worden? ‘Gevonden voorwerp’ is een theateressay dat op een poëtische, filosofische manier op deze vragen in gaat. Bij Maker in Huis presenteert Linde een tussentijdse versie van de tekst tot dan toe.