PROJECTEN EN PRODUCTIES

2006-NU

In 2006  opgericht als platform voor jonge opiniemakers. Inmiddels uitgegroeid van een klein feestje voor vier klassen tot een jaarlijks festival voor meer dan duizend Amsterdamse middelbare scholieren.

Leerlingen krijgen een gastles van het Columnteam: jonge schrijvende artiesten uit Amsterdam en omstreken, en schrijven zelf een column onder begeleiding van de gastdocenten en hun eigen docent. Uiteindelijk ontmoeten de leerlingen elkaar op de festivaldag in Pakhuis De Zwijger. Hier dragen leerlingen hun eigen columns voor. Dat doen zij voor het oog van honderden leeftijdsgenoten, geflankeerd door gastcolumnisten van Het Parool, hosts en dj’s. Deelnemende leerlingen maken kans gepubliceerd te worden in een speciale uitgave van het festival; het Column Magazine. Daarnaast worden een aantal leerlingen geselecteerd voor publicatie in Het Parool.

columnfestival.nl

2019-2020

#NieuweStukken is een subsidieprogramma van FPK voor beginnende schrijvers waarvan we de verhalen nog te weinig horen op de Nederlandse podia. Het gaat om schrijvers in de breedste zin van het woord, dus ook dichters en woordkunstenaars. Zij krijgen de ruimte om nieuwe verhalen te maken en te presenteren.

Voor Nowhere deden mee: Sandy Bosmans, Stokely Dichtman, Roziena Salihu en Onias Landveld.

2017-2019

Tijdens de Babs’ Woordsalon bedichten, bezingen en bespreken woordkunstenaars van allerlei pluimage actuele thema’s via de kunst van het gesproken woord . Elke keer een ander thema, elke keer een andere locatie.

2018-2019

Boeiende, verhalende voorstelling met spoken word over roots en identiteit.

Onias Landveld zweeft tussen twee werelden, vier culturen en zes talen. Zijn fundament ligt in de jungle van Suriname, maar zijn wortels in Nederland. Vanuit dit unieke standpunt neemt hij je mee in zijn vertelling. Krijg een kijkje vanaf 1753 tot NU!

2017-2018

The birth of a language, een Papiaments spoken word-concert

Nieuwe ritmes, nieuwe klanken, nieuwe woorden. Tijdens PAPIA wordt het Papiaments ontleed en opnieuw gecomponeerd.

Papia betekent praten in het Papiaments (i.e. het gepraat, het gesprek), de taal die gesproken wordt op Curaçao, Bonaire en Aruba. De geschiedenis van deze taal is intrigerend, omdat ze ontstaan is in een tijd waarin mensen uit verschillende werelddelen op Curaçao kwamen te wonen. Ondanks grote sociaal-economische ongelijkheid en misstanden, ontstond de noodzaak om op een nieuwe manier met elkaar te communiceren. Het Papiaments is het bewijs dat taal alle sociale en culturele verschillen kan overstijgen. Onbegrip was het startpunt van iets nieuws.

VANTA neemt het publiek mee in een muzikale, poëtische en visuele vertelling over de oorsprong van het Papiaments en de talige mens. Begint de ontwikkeling van taal met luisteren? Hoe spelen ritme, klank en articulatie samen? En wat is eigenlijk de noodzaak van een gezamenlijke taal?

door Vernon Chatlein (componist en percussionist), Amber Nijman (zangeres), Juan-Carlos Goilo (spoken-word artiest) beelden Hedy Tjin powered by Poetry Circle Nowhere en Podium Mozaiek
 
Vanta is het muziek- en spoken-word collectief van Vernon Chatlein, Amber Nijman en Juan-Carlos Goilo. Het trio componeert eigen muziek, produceert en voert eigen concepten uit.