Back

An Kuper is een interdisciplinaire kunstenaar die flirt met maatschappelijke vraagstukken, veelal gerelateerd aan queerness en machtsdynamieken. An diens werk is absurdistisch en in your face tegelijkertijd, met een voorliefde voor schurende en doordringende beelden. An werkt met karakters die functioneren als een vrijbrief voor sociaal wenselijk gedrag. Op deze manier kan die ongegeneerd onderwerpen aan de kaak stellen, die liever onder de tafel worden geschoven.

Tijdens de residentie bij productiehuis Nowhere onderzoekt An, middels karakter Helena 433-037-311, de invloed dat artificiële intelligentie heeft op het dystopische toekomstbeeld van de mens. Helena 433-037-311 (in het kort: 433) leeft onderdanig aan verschillende hiërarchische structuren, en aan parasieten, daar heeft 433 namelijk een fetisj voor. Wat gebeurt er als AI nog meer invloed krijgt op ons dagelijks leven, hoe gaan we daar mee om? Hoe zou het zijn als AI de mens programmeert? Door middel van 433 en vijf werkwoorden, onderzoekt An potentiële toekomstige machtsstructuren tussen AI en de mens en vraagt die zich af waar nog de ruimte is voor menselijke driften.

Het onderzoek is een combinatie van drag, theater en fysiek spel. Het onderzoek draagt de werktitel DRIFT, DARKNESS or AM I DREAMING? met zich mee.