Back

Astrid Klein Haneveld

Astrid Rozemarijn Klein Haneveld (Nederland, 1997) is freelance maker, danser, dramaturg, schrijver, producent: een creatieve duizendpoot en culturele omnivoor. In 2019 studeerde ze af aan de Danstheater Modern-afdeling van Fontys Hogeschool voor de Kunsten en in 2022 behaalde ze haar Master of Arts diploma in Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy aan de Universiteit Utrecht. Als zowel danser/maker als dramaturg interesseert Astrid zich in een sterke vorm van fysicaliteit, waarin zij zoekt naar een lichamelijke vertaling van emotie, herinnering, en persoonlijke ervaring. Haar werk start met een autobiografische inslag en streeft naar het affectief voelbaar maken en delen van die verhalen met het publiek. Daarnaast interesseert Astrid zich sterk in de representatie van vrouwen in het theater en houdt ze zich bezig met activisme en feminisme. In 2024 maakt en speelt zij onder meer in de theatrale dansvoorstelling PUINHOOP op het Café Theater Festival in samenwerking met Ischa Statie.

The Impossible Astronaut

Tijdens het Maker in Huis programma werkt Astrid aan haar soloproject onder de titel The Impossible Astronaut. Deze solovoorstelling vindt haar wortels in Astrids persoonlijke ervaringen met rouw en zoekt naar een fysieke en theatrale vertaling van rouw naar het podium, via referenties naar sciencefictionbronnen zoals Star Wars, Doctor Who en The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

Er wordt vaak gezegd dat iemand ‘tussen de sterren is’ nadat diegene is overleden, maar kunnen we inbeelden dat we naar die sterren reizen, door de tijd en de ruimte heen? Kunnen we ons een andere wereld voorstellen, waarin het hier en nu niet leidend is? Kunnen we ons in die wereld verliezen? Of vinden we daar juist alles dat we hier missen terug? Hoe kunnen we niet vergeten, maar opnieuw inbeelden? Met dit werk onderzoekt Astrid hoe zij rouw zichtbaar en voelbaar kan maken in het lichaam en hoe sciencefiction een brug kan zijn om rouw bespreekbaarder te maken, zeker voor jongeren en jongvolwassenen die met deze thematiek te maken krijgen.

Belhoula Amir