Back

Oliver Wagstaff

Op een zwart-wit geblokte vloer, met zijn benen in een kronkel op zijn hoofd draaiend. Burn, beats, scratches en bezweten trainingspakken. Met zijn achtergrond als breakdancer weet Oliver Wagstaff goed waar hij zich het meeste thuis voelt.

Naast zijn passie voor breakdance, heeft hij ook een liefde voor poppenspel. Gedreven door hoe de diverse objecten en materialen hem inspiratie geven. Tijdens zijn Maker in Huis residentie onderzoekt hij waar deze twee passies elkaar vinden. Als maker draait zijn werk dan ook om het vinden van nieuwe wegen, nieuwe vormen en nieuwe inspiratiebronnen.

Als maker onderzoekt hij vooral hoe het poppenspel toegevoegd kan worden aan zijn choreografie. Het in leven brengen van objecten en poppen, betekent dat hij nog meer de verbeelding in zijn dans kan vinden. De overkoepeling tussen breakdance en poppen rust op het vinden van je eigen identiteit, of dat nou in een object of in beweging is.

Bij Productiehuis Nowhere maakt hij een voorstelling waarin hij inspiratie haalt uit de drang om terug te gaan naar de verbeelding, middels een zin die hij als 12-jarige geschreven had voor een schoolwerkstuk. Hier werd hij gevraagd waarom hij hield van dansen, zijn antwoord was:

“Ik creëer door te dansen mijn eigen achtbaanrit, het voelt alsof ik ga zitten en er een wereld voor mijn ogen wordt getoverd.”

Naast het ontwikkelen van de voorstelling, onderzoekt Oliver Wagstaff ook het maken van zijn eigen poppen.

De voorstelling van Oliver was te zien tijdens Over het IJ Festival, van 14 t/m 22 juli 2023.