Back
Workshops

Free to be free

Michael Wanga & Katy Streek – Sites of Memory

Op maandag 4, 11, 18 & 25 september 2023 + op vrijdag 29 september 2023 presentatie bij NOWHERE PRESENTS:

19:00 – 21:00

€25,- voor 4 workshops

Voor deelnemers van 15 t/m 27 jaar

Tijdens deze workshopreeks onderzoeken wij hoe (multidisciplinaire) performance en geschiedenis samenkomen. In dit jaar waarin 150 jaar afschaffing van slavernij wordt herdacht, richt Sites of Memory zich op het thema vrijheid en verzet. Is een strijd voor vrijheid nog steeds nodig en door wie wordt deze gevoerd? Daarbij kijken wij ook naar vormen van opstand, van verzet en de bekende en minder bekende verzetsstrijders die voor vrijheid gevochten hebben. Tijdens de workshops gaan wij aan de slag met de koloniale geschiedenis, en ook met de geschiedenis en verhalen die in ons lichaam opgeslagen liggen. Tijdens het traject onderzoek je hoe deze thema’s bij jou spelen en hoe je dit om kan zetten naar beweging, muziek en tekst.

De workshopmasters zijn Michael Wanga (muzikant, componist, performer) en Katy Streek (theatermaker, programmeur, artistiek leider Sites of Memory). Zij zijn maker en performer van de voorstelling Free to be Free van Sites of Memory en brengen tijdens deze workshops hun disciplines samen. Sites of Memory Stichting organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Het is opgericht door Jennifer Tosch (cultureel historicus en oprichter van de Black Heritage Tours) en Katy Streek. Sinds 2016 maken zij jaarlijks een locatie voorstelling over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis.

Michael Wanga (Karpachii) is muzikant en danser. Hij is geboren op Curaçao en startte zijn carrière als zanger en gitarist en geeft inmiddels al meer dan 10 jaar danslessen in verschillende stijlen. Hij danste o.a. in Hissy Fit van Christian Guerematchi en werkt hij als muziekproducent. Binnen zijn werk laat hij zich inspireren door de spiritualiteit van zijn thuisland, beweging en ritme. Zijn muziek heeft sterke akoestische, Caribische invloeden.

Katy Streek is theatermaker en freelance programmeur. In 2009 studeerde zij af aan de Universiteit van Kaapstad in de Master Applied Theater en in 2006 aan de HKU in de Master Art and Media Management. Zij is artistiek leider en medeoprichter van Sites of Memory, een organisatie die locatievoorstellingen maakt over het slavernijverleden en de koloniale geschiedenis. Dit jaar ontwikkelen ze de voorstelling Free to be Free over vrijheid en verzet. De voorstelling is te zien in verschillende steden in Nederland en in Curaçao. Als regisseur richt Katy zich op internationale uitwisselingen en de artistieke dialoog rondom thema’s als kolonisatie, identiteit en migratie. Zij werkt vanuit een collectief maakproces en ‘workshopped production’ waarbij de makers een gelijkwaardige stem krijgen in de ontwikkeling van het project. Hierbij bouwt zij voort op haar ervaring en expertise op het gebied van (locatie)theater, de uitwisseling van disciplines en de samenkomst van maatschappelijke relevantie en artistieke vernieuwing.