Back
Schoolprojecten

Het Parool Columnfestival

In 2006 werd het Columnfestival door Nowhere opgericht als platform voor jonge opiniemakers. Het groeide uit van een klein feestje voor vier klassen tot een jaarlijks festival voor meer dan duizend Amsterdamse middelbare scholieren. Het programma begint bij het Columnteam: jonge, schrijvende artiesten uit Amsterdam en omstreken. Het Columnteam krijgt een reeks masterclasses van een ervaren columnist verbonden aan Het Parool. Het team geeft vervolgens in tweetallen gastlessen aan alle deelnemende leerlingen. De leerlingen maken in deze les een begin aan een eigen column en werken deze verder uit onder begeleiding van hun eigen docent. Alle deelnemende leerlingen maken kans om gepubliceerd te worden in een speciale uitgave; het Column Magazine. Daarnaast worden een aantal leerlingen geselecteerd voor publicatie in Het Parool en is er een postercampagne in Amsterdam met quotes uit de teksten van de deelnemers.

Uiteindelijk ontmoeten de leerlingen elkaar op de festivaldag in De Balie, waar een selectie leerlingen de eigen geschreven column voordraagt. Dat doen zij voor het oog van leeftijdsgenoten, geflankeerd door gastcolumnisten van Het Parool, hosts en een DJ. De afgelopen editie waren Roos Schlikker en David Hielkema te gast.

Aanmelden

Het Parool Columnfestival is er voor alle Amsterdamse middelbare scholen. Van brugklas VMBO tot eindexamenklas VWO en alles ertussenin. Deelnemende klassen krijgen een workshop van twee jonge schrijvers. Alle leerlingen die naar aanleiding van deze workshop een column inleveren maken kans om met hun column gepubliceerd te worden in Het Parool. Daarnaast maken ze kans om op het podium van De Balie te schitteren en kan het zomaar zijn dat een quote van een leerling op een levensgrote poster prominent aanwezig is in het straatbeeld van Amsterdam.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Als school doe je mee met één of meerdere klassen (onder voorbehoud van beschikbare plaatsen). De workshop van het columnteam vindt plaats in de periode tussen de voorjaars- en de meivakantie. De winnende columns worden gepubliceerd tijdens de zomermaanden in de zaterdageditie van Het Parool. Op 28 mei 2024 is de festivaldag van de aankomende editie in De Balie.